You are here:

Vodič za odabir plazma rezačice

eon-cnc-plasma-1

Sa svakim novim poslovnim pothvatom dolaze izazovi rasta poslovanja. Većina proizvodnih tvrtki nastojat će povećati poslovanje preuzimanjem većih zavarivanja ili većih proizvodnih radova. Imajući to na umu, većina  će razmisliti o ulaganju u mehanizirano rezanje plazmom.

Kako bi pomogli vlasnicima malih poduzeća ili onima koji imaju poduzetničke težnje, ova često postavljana pitanja i popratni odgovori mogu vam pružiti neke detalje o tome što je moguće uz moderne mogućnosti rezanja plazmom.

Kakve se tolerancije i debljine rezanja mogu postići sa modernim rezanjem plazmom?

Na tolerancije utječu mnoge varijable, poput vještine rukovatelja, brzine, visine gorionika, debljine materijala, vrste materijala, veličine dijela, složenosti dijela i, što je najvažnije, kvalitete (točnosti) stroja za rezanje. Međutim, opća tolerancija za postupak rezanja plazmom  iznosi ± 0,5 do 1 mm.

Koji čimbenici odlučuju o veličini izvora plazme koji prati mehanizirani stol?

Aplikacije i proračun proizvođača utječu na  odabir veličine izvora energije. Međutim, glavni čimbenici u procesu odabira uključuju vrstu i debljinu materijala za rezanje.

Dodatni faktori su zahtjevi za kvalitetom rezanja, zahtjevi za kvalitetom rupa, komplksnost gotovog proizvoda, sekundarni postupci, željena stopa proizvodnje (broj potrebnih dijelova i brzina kojom se proizvode) i svi zahtjevi bevel rezanja. (Bevel je rezanje materijala pod kutom koji nije 90 stupnjeva, što povećava debljinu materijala koji se reže zbog kuta).

Mogu li se aluminij i nehrđajući čelik rezati modernom tehnologijom plazma rezanja? Kakvi se rezultati mogu očekivati?

Posljednjih je godina postignut značajan napredak u tehnologiji rezanja plazmom koji redefinira kvalitetu rezanja plazme na crnom čeliku, nehrđajućem čeliku i aluminiju. Rezanje plazmom sada nudi opsežne mogućnosti rezanja od nehrđajućeg čelika i aluminija za mnoge primjene. Na primjer, jedan od novijih izvora energije u plazmi sada nudi mogućnost miješanja s tri plina – argon, vodik i dušik – što daje poboljšani rezultat pri rezanju nehrđajućeg čelika i aluminija.

Što se treba razmotriti kod uzimanja veličine stola u obzir? Koje su opcije dostupne?

Veličine stolova mogu se uvelike razlikovati od malih (1.2 x 2.5 m) do velikih (6 x 20030 m ). Ovisno o potrebama korisnika.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira veličine stola uključuju veličinu ploče, lista materijala, zahtjeve za protokom (dvostruki stol ili druga konfiguracija za utovar višeploča) i metode utovara, istovara. Također, vrlo je važno uzeti u obzir količinu prostora na raspolaganju u proizvodnom pogonu.

U većini slučaja proizvođači imaju na raspolaganju dvije vrste stolova – stolove za odsis i vodene stolove. Stolovi za odsis obično su odvojeni u zone koje se otvaraju i zatvaraju po potrebi kako bi sustav za odvođenje ispušnih plinova mogao izvlačiti plin iz područja rezanja i filtrirati ga ili ispuštati iz prostorije. Vodeni stolovi često imaju unutarnji mjehur koji omogućuje podizanje i spuštanje razine vode ovisno o zahtjevima za rezanjem. Uz to, vodeni stolovi nemaju dodatne potrebe za opremom za odvođenje ispušnih plinova, koju imaju stolovi za odsis. Ne preporučuje se rezanje aluminija (posebno aluminijsko-litijevih legura) pomoću vodenog stola.

Može li se provjetravanje ispušnih plinova riješiti prilikom odlučivanja o stolu za rezanje ili je to nešto čemu se kasnije najbolje pozabaviti upotrebom sustava ventilacije područja?

Ventilacija ispušnih plinova treba se riješiti prilikom odlučivanja o stolu za rezanje.

Vodeni stolovi rade na principu hvatanja dima, prašine, krhotina, čestica i šljake u vodi. To hladi šljaku i onemogućuje dimu i ostalim česticama ulazak u radni pogon. Tijekom procesa rezanja, kinetička energija tjera ispušne plinove i ostale čestice u vodu.

Stolovi za odsis odvode dim iz radnog pogona tako što izvlače dim dolje u kanale u stolu i onda dostavlja dim sakupljaču ispušnih plinova, čestica i prašine. Tada sakupljač filtrira dim i izbacuje filtrirani zrak.

Odsisni stolovi i sustavi za prikupljanje ispušnih plinova, dima i prašine dizajnirani su s minimalnim zahtjevima za pokrivenost, tako da moraju biti u skladu s njima. Veličina kolektora ovisi o potrebnom protoku zraka za zadržavanje dima i čestica. Ključni čimbenici dimenzioniranja kolektora su veličina stola, količina ispušnih plinova, dima i prašine koju treba prikupiti i materijal koji se reže.

Na primjer, širi stol zahtjeva više protoka zraka kako bi izvukao čestice. Jedinice veće snage i strojevi za rezanje s više glava gorionika proizvode više dima. Različiti materijali proizvode različite vrste čestica, poput šestovalentnog kroma od nehrđajućeg čelika.

Zbog ovih varijabli važno je da proizvođač izračuna pravu veličinu kolektora i najbolji filtrirajući medij za primjenu kada kupuje stol za rezanje.

Koja je razina iskustva potrebna za programiranje CNC stroja za rezanje plazmom? Koliko traje proces učenja?

Osoba upoznata s postupkom rezanja može u kratkom vremenu naučiti osnove CNC programiranja uz odgovarajuće upute (poput webinara, tutorijala i poučavanja licem u lice). Te se osnove mogu naučiti za nekoliko dana. Kao i u bilo kojem drugom procesu, programer i operater će tijekom vremena prikupiti više detalja na temelju interesa, znatiželje i prakse.

Kakvu vrstu održavanja zahtijeva mehanizirani stol za plazma rezanje?

Strojevi za rezanje zahtijevaju povremeno čišćenje, podmazivanje i provjere tekućina prema preporukama proizvođača, a njihovi izvori napajanja i kontrole prema proizvođaču, zahtijevaju povremenu pažnju. Preporučuje se godišnji program preventivnog održavanja stroja za rezanje kako bi se osigurala njegova dugovječnost. Ovim bi se pitanjima trebalo detaljno pozabaviti u vrijeme bilo kakve instalacije stroja.

U kojim bi se okolnostima opcija rezanja plinom trebala smatrati nadopunom  rezanju plazmom?

Rezanje plinom zagrijava metal do temperature gdje se spontano zapali, a visokotlačna struja čistog kisika oksidira metal i otpuhuje ga. Budući da se željezov oksid topi na nižoj temperaturi, to dobro djeluje s ugljičnim čelikom.

Međutim, plinsko rezanje ne radi s nehrđajućim čelikom jer ne oksidira. Aluminij se topi na višoj temperaturi, pa plinsko rezanje nije dobar izbor za rezanje ovog materijala. Plazma će rezati čelik, nehrđajući čelik i aluminij.

Operativni troškovi. Rezanje oplinom koristi rezni plin i kisik za rezanje metala. Najčešći plinovi koji se koriste su prirodni plin (LPG) i acetilen, ali također se mogu koristiti propan, vodik, pa čak i njihova kombinacija. Općenito, troškovi po kubnom metru za prirodni plin i kisik znatno su manji od onih za plinove koji se koriste u procesu rezanja plazmom.  Osim toga, početni troškovi postavljanja gorionika za gorivo, crijeva obično su manji nego za sustav za rezanje plazmom. Jednom instalirani, potrošni materijal gorionika s plinom obično je jeftiniji za zamjenu nego potrošni materijal za plazmu.

Općenito se sustav za rezanje plinom koristi kada zahtjevi za kapacitetom rezanja premašuju kapacitet izvora plazme. Rezanje na kisik izbor je kod materijala debljine od 50 do 75 mm. Uz složenije dijelove od tanjeg čelika (i od nehrđajućeg čelika i aluminija), sustav za rezanje plazmom bio bi najbolji izbor. Uspoređujući brzinu rezanja i produktivnost, sustav za rezanje plazmom mnogo je brži plinskog rezanja koje ima relativno male brzine rezanja. Međutim, to se mijenja kada se koristi više glava i  kada se isti dio može paralelno rezati.

Većina plazma izvora ne može izvesti produktivni proboj iznad 50 mm. Međutim, kada probija ispod 50 mm, plinsko rezanje je izuzetno sporo. Na primjer,za  probijanje u 30 mm čeličnoj ploči s plinom trebat će oko 20 do 25 sekundi. Plazmi će trebati samo oko 1 do 2 sekunde. Glavni nedostatak plinskog rezanja je sporo probijanje. Ako je proizvodni dio tanji od 50 mm i zahtijeva mnogo probijanja za izradu rupa, tada je rezanje plazmom najbolji izbor.

Koje su prednosti korištenja tehnologije rezanja plazmom visoke razlučivosti?

Plazma visoke razlučivosti (HD) napredni je postupak rezanja koji omogućuje veću kvalitetu i kutnost reza te brže rezanje od uobičajene tehnologije  rezanja plazmom na materijalima debljine do 50 mm. To je moguće zbog dizajna mlaznice koji rezultira užim reznim lukom. HD sustav za rezanje plazmom omogućuje veću automatizaciju u kombinaciji s CNC strojem i softverom. Ova automatizacija omogućuje rukovodiocima strojeva s različitim razinama iskustva i stručnosti da upravljaju strojem i postižu vrhunske rezove.

Pomaže li rezanje HD plazmom eliminirati sekundarne operacije prije postupka zavarivanja?

Da, plazma visoke razlučivosti može pomoći u uklanjanju sekundarnih operacija prije postupka zavarivanja. Sustavi zračne plazme ostavljaju nitridni rub, dok HD sustavi ne. Kao rezultat toga, proizvođač ne treba naknadno brusiti rezani rub. Rez na rubovima može biti gotovo bez prljavštine, a rupe će se malo ili nimalo sužavati. Kada se HD koristi s CNC automatizacijom, kvaliteta rezanja i konstantnost od dijela do dijela dovode do povećanja produktivnosti.

Ultra Cut 800A plazma izvor – rez na crnom čeliku 150 mm

CAT CNC EON rezačica sa dvije plazma rezne glave

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Povezani članci...